Святкування Різдва у Борисполі. Особливості приготування різдвяних страв
Провідний бібліотекар Бориспільської Публічної бібліотеки Ніна Бахмат в рамках співпраці була запрошена у Світлицю Бориспільського центру туризму та краєзнавства на зустріч з методистами відділу краєзнавства на тему: «Святкування Різдва у Борисполі. Особливості приготування різдвяних страв» з метою відтворення стародавніх бориспільських звичаїв.
Бібліотекар розповіла про традиції своєї родини, про обрядові різдвяні страви.
Ніна Бахмат провела майстер-клас з приготування Куті по-бориспільськи та пригостила присутніх власноруч приготовленими пісними стравами, які були притаманні корінним бориспільським родинам: пісні налисники з пшоном та маком, квашена капуста з квасолею, бурякова ікра, хліб з цибулею, картопля з огірками та часником, квашені яблука та узвар.
Начитані були рядки з поеми Івана Котляревського «Енеїда», в якій згадувались давні назви страв, які готувались в Борисполі: потапці, пундики, дернівка. На превеликий жаль з кожним наступним поколінням традиції святкування забуваються, відходять у минуле. А святкування Різдва наповнює простір довкола чимось загадковим, таємничим, романтичним, зрештою, магічним. Тому, щоб зберегти пам’ять про наших предків, про їхні звичаї та обряди, відбулась ця творча зустріч.


